Project Completed
2022-10-14
Esther Steenbeek-Planting
Radboud Universiteit

Letterprins

Lezen is belangrijk. Misschien wel het belangrijkste dat een kind leert op school. Daar is veel oefening voor nodig. Die leeskilometers kunnen niet allemaal in de klas gemaakt worden. Daarom ontwikkelde Radboud Universiteit het spel Letterprins in samenwerking met Ijsfontein, OPM Nijmegen, Boekwijzer en Vertigo6. Voor de aansluiting bij scholen en ouders werkten we ook samen met Stichting Sardes en Stichting lezen.  Met de nieuwste kennis van geheugenwetenschappers en orthopedagogen bevordert Letterprins leesbegrip, woordherkenning, woordenschat, en natuurlijk leesplezier!

Alle letterkwijt…

Door een verkeerde toverspreuk zijn alle letters uit de boeken van de Leesbeestjes verdwenen. Aan jou en de Letterprins de taak om al deze letters weer terug te vinden. In het kasteel zweven allemaal letters, en door oefeningen te doen, verdien je nog veel meer letters. Bij elke 100 letters die je verdient, krijgen de leesbeestjes weer een boek terug in hun bibliotheek. Extra leuk: je ziet ook meteen hoe je deze boeken kunt lenen bij jouw bibliotheek! Wij hebben gezorgd dat de boeken bij jouw niveau en interesses horen.

Samen spelen

Naast het verbeteren van het technisch lezen en leeskilometers maken, willen we kinderen en ouders met Letterprins vooral laten merken dat lezen leuk is. Er is daarom veel energie gestopt in de uitstraling van het spel. Een verrassende, sprookjesachtige wereld waar je samen met je kind elke dag 10 -15 minuten kunt besteden aan het leren lezen.

Growth mindset

De feedback die door de game gegeven wordt en de tips die tijdens de ouderavonden meegegeven worden bevorderen een growth mindset bij kinderen. Zo verdien je voor elke oefening letters, onafhankelijk van hoe goed je het gedaan.

Zes verschillende oefeningen

In het spel zitten zes verschillende oefeningen verdeeld over 7 levels. Aan het begin van elk level leer je als kind welke letters er aan bod komen. Ken je een letter nog niet, dan kun je deze eerst nog oefenen. Daarna komen ook de andere oefeningen, waar in woorden gemaakt worden met de letters die je tot dan toe kent.

Spelenderwijs leer je steeds meer letters en worden de woorden die worden aangeboden steeds langer. Naast het woorden oefenen, zijn er ook oefening die het leesbegrip, de woordherkenning en de woordenschat bevorderen. Letters, woorden, grappige zinnen. Het spel volgt wat het kind al kan. En helpt om, stap voor stap, net iets beter te worden.

Lettertuin

Naast de oefeningen in het kasteel is er ook nog een lettertuin, waar alle letters die je hebt geleerd zichtbaar zijn. Door op een letter te klikken, hoor je hoe hij moet klinken.

Extra oefeningen voor moeilijke letters

Naast de oefeningen in het kasteel, zijn er ook oefeningen in het huis van de leesbeestjes. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de theorie van het Geheugenpaleis. Door op een andere manier te oefenen met de moeilijke letters d, eu en ui hopen de onderzoekers van het Radboud hier een positief resultaat uit te kunnen halen.

Ouderavond voor leerkrachten groep 3

Stichting Sardes heeft een draaiboek en presentatie ontwikkeld voor leerkrachten van groep 3. Hiermee kunnen ze ouderavonden organiseren, zodat ouders weten hoe ze samen met hun kinderen Letterprins kunnen spelen. Leesconsulenten kunnen hierbij ondersteunen via Bibliotheek op School.

Wil jij het ook eens proberen? Ga naar de Letterprins site en speel mee!