Project Completed
2024-08-29
Joke Veltman
Stichting Musi-CI

Musi-CI

Muziek voor mensen die horen met een cochleair implantaat, een kunst-oor

Stichting Musi-CI heeft als doel het beschikbaar maken van een muzikale gehoortraining voor mensen die luisteren met een cochleair implantaat (CI), de Musi-CI training. Een CI maakt gebruik van 12-22 elektroden om de ca 30.000 haarcellen in een gezond binnenoor te vervangen. Het geluid dat op deze manier bij het brein binnenkomt klinkt zo vreemd, dat het tijd en moeite kost om hier aan te wennen. Klik hier om te ervaren hoe dit kunst-oor klinkt.

De meeste CI-dragers kunnen spraak in stilte of een klein groepje behoorlijk goed verstaan. Maar, genieten van muziek is voor (te) veel CI-dragers een grote uitdaging. Om CI-dragers te begeleiden bij hun proces van weer naar muziek gaan luisteren en er zoveel als mogelijk van te leren genieten is door Joke Veltman (pianiste met CI), in samenwerking met de CI-teams van Radboudumc en UMC Utrecht, de Musi-CI training ontwikkeld (zie hier ).

Melody Game

Ter versterking van dit proces is de Melody Game ontwikkeld. De eerste versie was meer een verzameling saaie oefeningen dan een spel. In dit project wordt de Melody Game door-ontwikkeld tot een aantrekkelijk spel. Er wordt een narratief toegevoegd waarin Cinie optreedt, een dirigent zonder band. Door het spel te spelen worden instrumenten verdient. Elk ‘gewonnen’ instrument krijgt kleur en kan door aanklikken worden beluisterd. Om te voorkomen dat er een te complex geluid ontstaat, kunnen de instrumenten in alle gewenste samenstellingen of afzonderlijk worden aangeklikt en beluisterd.

De manieren om met de Melody Game te oefenen worden meer gedifferentieerd, zodat spelers lang genoeg in het spel blijven om voldoende winst te kunnen behalen bij het onderscheiden van tonen en korte melodietjes. De lay-out wordt visueel aantrekkelijk gemaakt en het concept van Cinie en haar instrumenten wordt overal doorgevoerd.

CI-Toolbox

CI-dragers hebben behoefte aan een goed bereikbare, overzichtelijke plek waar ze informatie kunnen vinden over horen met CI, oefeningen voor het luisteren naar muziek en spraak, en waarin ervaringen van CI-dragers met het luisteren naar muziek worden gedeeld. Hiervoor is de CI-Toolbox ontwikkeld. Ook voor de CI-therapeuten voorziet de CI-Toolbox in een behoefte. Zij kunnen naar deze ‘gereedschapskist’ verwijzen die CI-dragers zelfstandig kunnen gebruiken en waar therapeuten zo nodig ondersteuning bij de oefeningen kunnen bieden (blended learning).