2024-11-12
Merel van der Stelt

De nood voor protheses in laag- en middeninkomenslanden

Door diabetes, oorlogen en vergrijzing stijgt wereldwijd het aantal amputaties. De World Health Organization schat dat 0,5% (35-40 miljoen) van de bevolking protheses of ortheses nodig heeft, maar slechts 5-15% van de mensen in lage- en middeninkomenslanden hier toegang toe heeft. Dit komt door een tekort aan geschoolde instrumentmakers, een gebrek aan prothesewerkplaatsen, de hoge kosten die gepaard gaan met de aanschaf van protheseonderdelen, en de lange afstanden die patiënten moeten afleggen naar een prothesewerkplaats.

Onze missie

Dit project is in 2019 gestart vanuit het 3D Lab en de afdeling revalidatie van Radboudumc. Onze missie is om de toegang tot protheses te verbeteren en de lokale bevolking op te leiden in gebieden met de grootste behoefte. Door gebruik te maken van zelfontwikkelde en gebruikersvriendelijke software met geïntegreerde Kunstmatige Intelligentie (AI) kunnen protheses lokaal worden geproduceerd op basis van Nederlandse expertise. Het AI-algoritme is namelijk ontwikkeld met behulp van een dataset die bestaat uit prothesekokerontwerpen van Nederlandse instrumentmakers. Hierdoor is het mogelijk dat mensen met minder kennis van prothesiologie en zonder volwaardige prothesewerkplaats toch zelfstandig kwalitatief hoogstaande protheses kunnen maken.

 

Masanga Ziekenhuis Sierra Leone

In 2020 is er een 3D-lab opgericht in het Masanga Ziekenhuis in Sierra Leone, waar protheses worden vervaardigd en onderzoek wordt gedaan naar de prestaties van deze protheses. In 2022 zijn de lokale collega’s geschoold door ervaren professionals van het Radboudumc en Papenburg Orthopedie. Sinds begin 2023 zijn onze lokale collega’s in staat om zelfstandig protheses te vervaardigen en prothesegebruikers te revalideren. Eerst wordt er een 3D-scan gemaakt van de stomp, waarna de prothesekoker wordt ontworpen in de software met AI. Vervolgens wordt deze lokaal 3D-geprint en tot slot verstevigd met lamineerhars, zodat de prothesekoker meerdere jaren mee kan gaan. Na het productieproces van de prothesekoker wordt de prothese geassembleerd en wordt een revalidatieprogramma gestart. Tijdens de revalidatie leren patiënten zelfstandig om te gaan en te lopen met de nieuwe prothese.

Langetermijnvisie

Het Radboudumc en onze Stichting 3D Printing in Developing Countries hebben de visie om wereldwijd impact te maken. Na de succesvolle implementatie in Sierra Leone bereiden we ons voor op de verrijking van de software met meerdere type prothesekokers en de uitbreiding naar meerdere landen waar de vraag hoog is en de middelen beperkt.